De nachtdanser
maandag 11 september 2017

Het avontuurlijke verhaal laat zien hoe groot de invloed van toeval is in het leven. Een onschuldige verliefdheid en een tamelijk onschuldige vorm van kattenkwaad tijdens het carnaval leiden uiteindelijk tot een gedwongen verblijf van een indertijd half mensenleven in het verre, totaal onbekende buitenland.

De schrijver heeft zich voor dit verhaal laten leiden door historische gebeurtenissen en werkelijk bestaande mensen. Zo is het bekend dat een jonge jongen uit Zwaag, Jan Corneliszoon Dekker genaamd, het zeegat uittrok en op zijn eerste reis al gevangen genomen werd door een piraat. Pas achtentwintig jaar later slaagde hij erin naar zijn geboorteplaats terug te keren. Nog erger is het verhaal van Pieter Tijszoon uit Hem die na een verblijf van dertig jaar in Tunis en Algiers eindelijk werd vrijgelaten. De schrijver gebruikte beide bronnen voor zijn verhaal.

Roman, de twaalfjarige zoon van een eenvoudige pachter, wordt tijdens het carnaval verliefd op Aleida, de dochter van de landheer. Het verschil in stand maakt hun verliefdheid ontoelaatbaar. Maar ondanks verschillende waarschuwingen blijven Roman en Aleida elkaar in het geheim ontmoeten. De landheer probeert Roman voor een eerder vergrijp in de gevangenis te krijgen, maar hij ontsnapt. De harteloze heer laat het er niet bij zitten en dwingt Roman ertoe een onmogelijke keuze te maken…

Dat is het begin van een groot aantal spannende avonturen waarin de hoofdpersoon, Roman Ferguutszoon, een entering door een piratenschip meemaakt, als danser optreedt in het oerwoud van Afrika, als slaaf wordt verhandeld in Algiers, de heilige stad Jeruzalem bezoekt en na een overval door struikrovers toch Santiago de Compostela weet te bereiken en pas na eenentwintig jaar terugkeert in zijn geboorteplaats. 

Door de combinatie van een fantasierijk verhaal en waargebeurde feiten vertelt André Nuyens hoe standsverschillen, harde rechtspraak, het grote verschil tussen rijk en arm en de vele gevaren tijdens een reis over land of over zee de samenleving eeuwenlang bepaalden. De schrijver geeft bovendien op die manier tussen de regels door aan de jeugd en veel volwassenen een belangrijk stukje geschiedenis mee.

Reacties