Fullcolour camouflage voor de nieuwe Leon
maandag 03 februari 2020

20 vierkante meter aan speciaal vinyl noodzakelijk om looks vierde generatie SEAT Leon te verhullen. Het ontwikkelen van een nieuw model is een proces dat jaren van toewijding vergt van ontwerpers en ingenieurs. Daarbij zijn nieuwsgierige blikken niet gewenst tot de dag van de presentatie. Enkele dagen voor de wereldwijde onthulling wordt de nieuwe SEAT Leon getoond met camouflage waarvoor het modernisme en de stad Barcelona als inspiratiebron hebben gediend.

De camouflagetechniek vindt zijn oorsprong in een militaire wijze van camoufleren die tijdens de Eerste Wereldoorlog op schepen werd toegepast, de zogenaamde ‘Dazzle Camouflage. Hierbij werden zwart-witte geometrische patronen op de schepen geschilderd om de vormen te vervagen en de vijand te verwarren. Het verhaal gaat dat de kunstenaars die deze camouflagepatronen ontwierpen, zich lieten inspireren door kubistische schilderijen. Hetzelfde principe wordt vandaag-de-dag nog gebruikt om auto's te camoufleren.

Van zwart-wit naar full-color
In dit geval dankt de camouflage zijn inspiratie aan de gebroken tegeltechniek (trencadís in het Catalaans). Dit is de eerste keer dat SEAT geen conventionele camouflage gebruikt. Er is aan verschillende versies gewerkt om de lijnen te vervagen, maar tegelijkertijd een duidelijk signaal af te geven: dat Barcelona SEAT’s thuisbasis is, mediterraan en kleurrijk.

Chaotisch
Voor dit model is 20 vierkante meter vinyl gebruikt. Het raam en de lichtsecties zijn micro-geperforeerd om licht door te laten en naar buiten te kunnen kijken, zonder dat mensen naar binnen kunnen blikken. Hoe chaotischer de camouflage, hoe meer deze het uiteindelijke design aan het oog onttrekt.

Broekhuis

De Marowijne 53, Zwaag
0229-276600
www.broekhuis.nl

Reacties