Nissan Qashqai vol lichtgewicht aluminium
dinsdag 08 juni 2021

De nieuwe Qashqai is daarmee de eerste in Europa gebouwde Nissan met vooruitstrevende aluminium technologie. De motorkap, deuren en voorspatborden zijn van een aluminiumlegering gemaakt, waardoor de carrosserie van de nieuwe Qashqai 60 kilogram lichter uitvalt ten opzichte van de vorige generatie Qashqai. Dit verbetert de efficiëntie op het gebied van emissies en maakt ruimte voor meer technologie, waaronder de geëlektrificeerde aandrijflijn van de Qashqai.

Investeren
Nissan investeert in totaal 52 miljoen pond in de aluminiumproductie in de fabriek in Sunderland. Met dat geld is in 2020 onder meer een tweede, extra grote perslijn gerealiseerd alsook een cycloon. De cycloon is een recyclingtool die schroot met 150 km/u naar buiten blaast en meer dan zeven ton metaal per uur kan verwerken. Dit zorgt voor minder afval en een groener productieproces. Terwijl motorkappen en deuren in de juist vorm worden gestanst, wordt afvalmateriaal versnipperd en geëxtraheerd, waarbij de aluminiumsoorten gescheiden blijven. De scheiding zorgt ervoor dat Nissan schroot van hoge kwaliteit kan retourneren aan leveranciers. De leveranciers verwerken het gescheiden aluminiumschroot tot platen van aluminiumlegeringen en leveren ze opnieuw aan Nissan voor gebruik in de productie.

Flinke besparingen
Zo is de ‘closed-loop’-cyclus rond, is er minder afval en reduceert de CO2-uitstoot. Dit past perfect in het streven van Nissan om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken in de activiteiten van het bedrijf en de levenscyclus van haar producten. Recycling van aluminiumschroot bespaart meer dan 90% van de energie die nodig is om een vergelijkbare hoeveelheid aluminium uit grondstoffen te halen.

Zonnepanelen
Nissan kondigde onlangs plannen aan voor een grote uitbreiding van de opwekking van hernieuwbare energie in Sunderland met een voorgestelde uitbreiding van het zonnepark met 20 MW. Na goedkeuring zou de uitbreiding met 37.000 panelen ervoor zorgen dat 20% van de energie die de fabriek nodig heeft, afkomstig zou zijn van lokale hernieuwbare energiebronnen, genoeg om elke volledig elektrische Nissan LEAF te bouwen die in Europa wordt verkocht. Als onderdeel van de inspanningen van Nissan om CO2-neutraal te worden, is tegen het begin van 2030 elk volledig nieuw Nissan-model in belangrijke markten geëlektrificeerd.

Ursem - Barten Nissan

De Compagnie 52, Zwaag
0229-249394
www.peterursem.nl

Reacties