Tot € 4.000,- subsidie elektrische auto voor particulier
maandag 10 februari 2020

Als de voorkeur uitgaat naar een gebruikte elektrische auto, dan is er ook nog steeds voordeel. Een occasion elektrische auto krijg € 2.000,- korting.

Voorwaarden aanschafsubsidie
De aanschafsubsidie voor particuliere kopers geldt enkel voor modellen tot € 45.000,-. Dat is ook de ‘financiële grens’ voor zakelijke rijders (8% bijtelling tot € 45.000,-) Dat is goed nieuws, want vooral in 2020 komen er veel nieuwe goedkopere elektrische auto’s aan. 
Niet bij particuliere koop/verkoop
Om fraude te voorkomen mag de elektrische auto alleen gekocht zijn bij een ‘vakhandel’. Dus bij een garage / autodealer. Bij onderlinge particuliere verkoop zou het verschaffen van een subsidie te fraudegevoelig zijn. Verwacht wordt dat er komende jaren steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt zullen komen. Tussen nu en 2025 wordt de aanschafsubsidie daarom in stapjes weer afgebouwd.
Bestaand voordeel voor elektrische auto’s
Voor elektrische auto’s zijn er nu ook enkele voordelen. Denk aan geen BPM en geen wegenbelasting. Over enkele jaren zal dit wel mondjesmaat wijzigen. Verder hebben zakelijke rijders die de elektrische auto ook privé gebruiken ook een bijtellingsvoordeel. Zij betalen maar 8% bijtelling over het bedrag tot € 45.000,- (2020-regel).Vergeet niet dat een elektrische auto bijna geen onderhoud nodig heeft. Er zitten maar liefst 11 x minder onderdelen in een elektrische auto ten opzichte van een verbrandingsmotor, dus de onderhoudskosten zijn ook een stuk lager. Daarnaast zijn de verbruikskosten per kilometer ook een stuk lager. Vooral als je goedkoop kunt laden op je werk of via zonnepanelen.

Reacties