Toyota, onthulling next-generation autonoom rijdende testauto
woensdag 10 januari 2018

Platform 3.0 is uitgerust met dusdanig veel sensoren dat het een van de meest geavanceerde autonoom rijdende testvoertuigen op de weg is. Het Luminar LIDAR-systeem met een bereik van 200 meter, dat in het geval van het vorige platform alleen de situatie vóór de auto detecteerde, is nu in staat om 360 graden rond de auto te kijken.

Dit is mogelijk door 4 hoge resolutie LIDAR-sensoren waarmee Platform 3.0 met uiterste precies objecten in zijn directe omgeving detecteert, inclusief donkere objecten die normaliter lastig waar te nemen zijn. Calty ontwierp het dakpaneel dat het omschrijft als ‘intelligent minimalism’. Het is geïnspireerd op de helm van motorrijders met een offroad motorfiets.

Het voorste gedeelte heeft een duidelijke hightech-look terwijl de achterzijde meer aerodynamisch van vorm is, passend bij het vloeiende design van de LS. Chroomkleurige accenten dragen bij aan een stijlvolle uitstraling. De technologie en software van autonoom rijden zijn compacter en nemen niet langer nagenoeg alle ruimte van de kofferbak in. Alle elektronica en bedrading zitten voortaan keurig opgeborgen in een compacte box met het TRI-logo met ledverlichting.

Een deel van de testvoertuigen wordt uitgerust met de speciale dual-cockpit die TRI afgelopen zomer presenteerde. Hiermee is het mogelijk te switchen tussen een testrijder en het systeem dat autonoom rijden mogelijk maakt, maar mét de veilige back-up van een extra bestuurder. Dit betreft het ‘Guardian’-principe waarbij de bestuurder zelf rijdt, maar met behulp van rijassistentie. Tijdens CES toont Toyota een testvoertuig met een enkele cockpit. Dit voertuig is bedoeld voor de ‘Chauffeur’-vorm van autonoom rijden waarbij de bestuurder niet wil of kan rijden – volledig autonoom dus.

Toyota Botman

De Marowijne 31, Zwaag
0229-548500
www.toyota-botman.nl

Reacties