50e IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik
donderdag 08 augustus 2019

Een zwemtocht van 22 km. Jan van Scheijndel was meer dan 50 jaar geleden de eerste die het in zijn hoofd haalde om het IJsselmeer over te zwemmen. Nadat hij in 7 uur en 32 minuten zijn tocht volbracht had, nam hij het initiatief om samen met onder andere de familie Brakeboer van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat dit bijzonder goed gelukt is bewijst deze 50e editie wel. 

Ieder zwemt in badkleding en naast een begeleidingsboot. Meer deelnemers dan ooit zullen aan de start staan van deze speciale editie. Jack Brakeboer, organisator en hij finishte diverse edities in vroegere tijden, was lange tijd voornemens opnieuw de tocht te gaan zwemmen maar door een aanhoudende schouderblessure moest hij hier helaas toch vanaf zien. 

Ambassadrice Edith van Dijk zal in Stavoren het startschot lossen. Publiek is de hele dag welkom op de Oosterhaven in Medemblik. De wedstrijd zal daar op groot scherm te volgen zijn. Via een trackersysteem is de positie van de boten en daarmee van de zwemmers zichtbaar. Edith houdt voor de race korte interviews met de deelnemers, deze zullen ook te horen zijn op de Oosterhaven. Vanaf 13.00 uur wordt de eerste zwemmer verwacht. Na binnenkomst van alle zwemmers zal rond 17.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden nabij de visafslag (de finishplek). 

Voor de aankomst van de 1e zwemmer vindt in de Oosterhaven de MHCS plaats. Zo’n 100 deelnemers zwemmen daar twee ronden van 500 meter. De start is om 12 uur. Opgeven hiervoor kan nog steeds via: breemed@quicknet.nl Deelname is € 10,-. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan Inloophuis Medemblik. Vanaf 19.30 uur is er een reünie in café Brakeboer voor genodigden. Om 20.00 uur zal de onthulling van kunstwerk plaatsvinden tegenover café Brakenboer. Dit kunstwerk is speciaal gemaakt ter ere van de 50e editie van de IJsselmeer Zwemmarathon.

Reacties