EXPOOST: de zee in beeld
vrijdag 18 november 2022

Een prachtige selectie schilderijen en beelden van de NVZ - de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. De expositie kwam tot stand naar aanleiding van de viering van de eerste viering van de Slag op de Zuiderzee, dit jaar op 8 en 9 oktober j.l.

Het is voorlopig de laatste expositie van Expoost. Evenals in voorgaande jaren zal Expoost de wintermaanden gesloten zijn om daarna in het voorjaar weer te openen met nieuwe exposities. En dat belooft weer een mooie agenda te worden met onder andere de Inktspotprijs (de beste politieke tekeningen van het jaar), textielkunst en fotografie. Begin dit jaar verhuisde Expoost van de locatie aan de Roode Steen naar de prachtige Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. De locatie ligt wat verscholen in het winkelgebied maar toch wisten dit eerste jaar al honderden bezoekers Expoost te vinden.

De zee in beeld
Nog een paar dagen is deze expositie van de Nederlandse vereniging van Zeeschilders in Hoorn te zien. Zee en schepen hebben sinds de vroegst bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Na de expositie ‘Schilders ter zee’ in 1952 in het Amsterdamse Stedelijk Museum waren de reacties van publiek en pers zo positief dat de deelnemende kunstenaars in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan. Er zijn door de NVZ tijdens de laatste jaren van de vorige eeuw en recent in deze eeuw veelvuldig nationale en ook internationale tentoonstellingen gehouden en boeken uitgegeven.

De exposanten zijn:
Coob Zeeman, Luk van Driessche, Winnifred Bastian, Louis Swagerman, Edith Madou (driedimensionaal), Ludo van Well (driedimensionaal), Rein de Vries, Maarten Groot, Peter de Rijcke, Ingrid Dingjan, Geer Huybers, Ellen van Toor, Leentje Linders, Ronny Moortgat, Maurice Christo van Meijel, Margot Olde Loohuis, Aly van der Wal en Ageeth van den Oever (driedimensionaal).

Pop-up museum Expoost, Nieuwsteeg 42, Hoorn. www.expoost.nl
Expositieperiode: Tot en met 27 november. Openingstijden: wo-za 13.00-17.00 uur. Ook open op zondag 27 november (Koopzondag). 

Reacties