Het Arcadië Trio wekt de romantiek tot leven
donderdag 08 november 2018

Dat biedt het Arcadië Trio op zondag 11 november in Het Groene Kerkje in Lambertschaag (aanvang 11.30 uur). Het trio, bestaande uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth gaf vorig jaar al een zeer gevarieerd, goed bezocht en dito gewaardeerd concert. Reden genoeg om het trio terug te vragen. De mogelijkheden van de klarinet, de cello en de piano zijn immers onuitputtelijk. Dat blijkt ook uit de mooie selectie van muziek voor dit trio, geschreven tijdens de negentiende eeuw, de tijd van de romantiek.

De populariteit van deze samenstelling begon bij het zogenaamde Gassenhauertrio op. 11 in Bes van Beethoven. Hoewel het werk -met in het derde deel variaties op een populaire ‘gassenhauer’ (een eenvoudige melodie die iemand in de ‘gassen’, de kroeg, makkelijk na kon fluiten)- tot Beethovens pianotrio’s met viool en cello wordt gerekend, schreef hij de eerste versie met een klarinet in de hoofdrol.

Een bezetting die sindsdien vaker opdook en prachtige werken opleverde zoals de Acht Stücke op. 83 van Bruch en de Phantasiestücke op 83 van Schumann. Omdat het Arcadië trio deze werken in combinatie met drie stukken van Reger voor klarinet of cello en piano in één programma combineert, levert het geheel niet alleen een mooi beeld van de ontwikkeling van de muziek in de negentiende eeuw op, maar ook een gepassioneerd pleidooi voor het pianotrio met klarinet en cello. Een heerlijke combinatie die u even heerlijk onderdompelt in vervlogen tijden. Het Groene Kerkje te Lambertschaag. 11 november. Aanvang 11.30. Entree €13,50. Abonnees €11,50. Meer informatie: www.hetgroenekerkje.nl

Reacties