Historische Fruittuin Swaegh
woensdag 07 april 2021

‘Historisch’ omdat in vroeger tijden de tuinders in West-Friesland onder hun fruitbomen fruitstuiken zetten. Deze wijktuin wordt gerealiseerd op een stuk zelden gebruikt grasveld langs de weg De Opgang, naast een wél goed gebruikt trapveldje.

In de nabije toekomst zullen wijkbewoners letterlijk en figuurlijk de vruchten plukken van alle bessenstruiken. Deze wijktuin bezorgt de wijk meer groen dus meer gezondheid zo wordt betoogd.

Fruittuin aanleggen
'Risdam-Noord Groen' heeft deze grond van de gemeente geadopteerd, in november 2019 zes fruitbomen geplant en nu wordt een groot aantal fruitstruiken onder de bomen gezet. Wijkbewoners hebben al meer dan 100 fruitstruiken de grond in gekregen. Er zijn meer dan 10 variëteiten van bessenstruiken aangeplant. Dirk Komen, hij stak vanaf het eerste moment de handen uit de mouwen om de fruittuin aan te leggen, vertelt: “Eerder werden struiken verzameld op een voormalig volkstuincomplex en er waren sympathieke liefhebbers die struiken of winterstekken ter beschikking stelden. Kruisbessen, zwarte bessen, veenbessen, Jostabessen, frambozen, rode bessen en witte bessen werden ook nog gekocht. Mede dankzij een subsidie van het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland was dit mogelijk. Op deze 200 m2 kan de lente beginnen. Nu al is de tuin in ontwikkeling een bezoekje meer dan waard!”

Aanmelden
Steeds meer wijkbewoners willen de handen uit de mouwen steken om midden in de woonwijk (tussen Hoornbloem, Kerketuin, Kosterstuin en Pinksterbloem) deze natuurbeleving te realiseren. Een handige wijkbewoner timmerde een stevige mededelingenkast en hij leverde zelfs sedum voor op het dakje! Negen anderen zetten zich ook in om deze nieuwe groene ontmoetingsplaats tot een succes te maken. Liefhebbers die af en toe ook actief willen worden in de ‘Historische Fruittuin Swaegh’ kunnen zich melden via info@risdamgroen.nl

Reacties