Laden, lossen, bomen en jagen met historische schepen
zondag 10 juni 2018

De bemanning van het historisch vrachtschip ‘Zes Gebroeders’ en enkele vissers-schepen laat dat zaterdag 16 juni zien aan de Vismarkt in Hoorn. De schepen hebben hun ligplaats in de Museumhaven van het Centrum Varend Erfgoed aan het Oostereiland.

Van daar zeilen ze tot aan de sluis en vervolgens worden ze geboomd naar de Hoge Brug bij de Korenmarkt. Die wordt speciaal voor deze gelegenheid tweemaal handmatig open-gedraaid om de schepen door te laten naar de Nieuwendam. Ruim honderd jaar geleden hadden binnenvaartschepen nog geen motoren of andere mechanische hulpmiddelen aan boord. Alles gebeurde met handkracht. Waar niet kon worden gezeild werd geboomd, geroeid of gejaagd om het schip naar zijn bestemming te varen. Dat is ook de manier waarop de schepen van de sluis naar de Vismarkt gaan en terug.

In het ruim van de ‘Zes Gebroeders’ staan kisten, zakken en tonnen klaar om af te leveren bij de bakker en de slijter in de binnenstad. De giek van het schip wordt gebruikt als laad-boom, waarmee de lading op de wal wordt gehesen. Het sjouwen en hijsen is ouderwets spierballenwerk, zoals dat eeuwenlang gebruikelijk was. Op dezelfde wijze wordt een nieuwe vracht aan boord gehesen en gestouwd.

Naast het laden en lossen zijn ook het draaien van de brug en de vaartocht door de grachten geen alledaagse gebeurtenissen. Het publiek is van harte welkom om de beman-ning te komen aanmoedigen. De schepen vertrekken zeilend uit de Museumhaven en arri-veren tegen elf uur bij de brug. Als de lading op de Vismarkt aan boord is gehesen worden de schepen om drie uur opnieuw bij de brug verwacht.

Reacties