Lezing “van Polderland naar Waterland”
woensdag 05 januari 2022

Een uniek zoetwatergetijdengebied niet ver van zee, onder de rook van de randstad ontwikkelde de afgelopen 25 jaar op bijzondere wijze.

Metamorfose
Hoogwaterveiligheidsproblemen in de jaren ’90 zorgde voor een complete metamorfose van de regio Biesbosch. Het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ bracht waterveiligheid en natuur samen. Dit bleef niet onopgemerkt. Het gebied werd groter, robuuster en voedselrijker. Soorten als lepelaar, roerdomp en zeearend profiteerde. De eerste jonge houting (een zalmachtige), maar ook de spectaculaire zeeprik worden tegenwoordig weer aangetroffen in het voormalig poldergebied. Wat te denken van de visarend!? In 2016 werd dat een nieuwe broedvogel van Nederland. Tijdens deze lezing verteld boswachter Thomas van der Es over de ontwikkelingen van het gebied en zijn ervaringen van deze afgelopen periode. Hij was ruim 14 jaar boswachter van het gebied en groeide er zijn hele jeugd op.

De lezing start om 20 uur en zal ongeveer tot 22 uur duren. Omdat de lezing via ZOOM te volgen is heeft u een link nodig die u kunt opvragen bij Jan-Pieter de Krijger (pr@hoorn.knnv.nl)

Reacties