Spiegel op de werkelijkheid
woensdag 15 september 2021

Wel in grote ruimtes waar de anderhalve meter gehandhaafd kan worden en goede ventilatie aanwezig is. In Hoorn gaan we daarvoor naar de gymzaal van Wijkcentrum De Zaagtand, St. Eloystraat 106. In Enkhuizen in de Zeevaartschool, Kuipersdijk 15.

De Collectie Nederland
Wat het onderwerp van de cursus betreft, blijven we in eigen land. De Collectie Nederland is zo divers dat de hele wereld erin wordt weerspiegeld. De werken zijn verdeeld over tal van musea. We volgen het traject van herkomst naar bestemming en laten ook het licht schijnen op de duistere kant bij de ‘verwerving’ van dit culturele erfgoed. De geschiedenis laat zien dat kunstroof ook in omgekeerde richting kan gaan. Aan het eind van de 18de eeuw confisqueert Napoleon de openbaar toegankelijke verzameling van stadhouder Willem V, die was ondergebracht in de ‘Galerij’ in Den Haag. In totaal belandden er zo’n 200 schilderijen en ruim 10.000 prenten in het Louvre. We kijken hoe de kunstmarkt in Nederland zich na die tijd ontwikkelde wat betreft schilderkunst, architectuur en sculptuur. Stemmen uit het buitenland wezen Nederland op de slordige omgang met haar erfgoed, vooral na de openbare verkoop van de collectie van koning Willem II en Anna Paulowna. Maar we beginnen in 1580 als een eerdere telg uit het geslacht van Oranje in contact treedt met zijn studievriend, een bankier in Istanbul, en de handel met Turkije wordt verplaatst van Antwerpen naar Vlissingen, Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam. Na die tijd ging voor de Republiek de poort naar de wereld steeds wijder open.

DOCENT: Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus, ook voor brochure of overige informatie. DATA: vrijdag van 13.30 tot 15.15 uur vanaf 8 oktober in Hoorn en maandag van 13.30 tot 15.15 uur in Enkhuizen (niet in de herfstvakantie). KOSTEN: 175 euro. AANMELDEN: Via e-mail sijm.t@quicknet.nl / tel. 0229 501837 (inspreken kan ook).

Reacties