Unieke samenwerking tegen digitale uitbuiting van senioren
vrijdag 02 april 2021

Van het bestellen van boodschappen en andere aankopen tot het bankieren en het regelen van zaken met instanties of het onderhouden van contacten, bijna overal wordt een beroep gedaan op digitale vaardigheden. Met het groter worden van de rol van het internet is ook de kans om slachtoffer te worden van criminaliteit via het scherm enorm toegenomen. Om deze reden hebben Stichting MEE & De Wering en Stichting Netwerk Hoorn gezamenlijk een training “internetcriminaliteit” georganiseerd voor vrijwilligers die bij senioren achter de voordeur komen.

Bibliotheek Hoorn, Politie Noord-Holland-Noord en Rabobank West-Friesland zorgden voor een informatief programma. Met deze kennis stellen zij de vrijwilligers in staat om risicovolle situaties bij ouderen te signaleren en aan te pakken en hen te adviseren over de do’s and dont’s van het internet. De organisaties sluiten daarmee ook aan bij het beleid van de verschillende Westfriese gemeenten, die het tegengaan van financiële uitbuiting van kwetsbare groepen hoog in het vaandel hebben staan. Gezien de beperkingen door Covid-19 werd de bijeenkomst gehouden via het beeldscherm.

De vrijwilligers werden onder andere bijgepraat over het belang van het up-to-date houden van apparatuur, zoals computers, smartphones en tablets en ook het installeren van de laatste versies van software en apps. De invloed die de gebruiker zelf door het gedrag heeft op digitale veiligheid is niet te onderschatten. Denk aan het aantal keren dat klakkeloos wordt ingeschreven op een nieuwsbrief, het zonder nadenken invullen van een geboortedatum en andere gegevens op websites, het verlenen van toestemming aan apps om toegang te hebben tot bijvoorbeeld fotobestanden, contactenlijsten en bediening van de camera van de laptop of smartphone. Al deze informatie geeft fraudeurs en criminelen meer kans om de gebruiker tot slachtoffer te maken en/of te bestoken met allerlei informatie en aanbiedingen waar deze niet op zit te wachten. Bovendien is persoonlijke informatie geld waard. Gegevens worden, ook door bonafide bedrijven en organisaties, doorverkocht aan andere organisaties of kunnen door een datalek in handen van criminelen komen. Uiteraard werd ook gesproken over het belang van goed wachtwoordbeheer, de waarde van tweetraps-verificatie bij bijvoorbeeld whatsapp en de tips en trucs om misbruik via mail- en ander berichtenverkeer voor te zijn.
De circa 25 vrijwilligers die hebben deelgenomen aan deze training zijn beschikbaar om senioren van gemeente Hoorn, Drechterland en Medemblik die lid zijn of worden van WonenPlus.

Veel informatie over veilig internetten is te vinden op het internet. Op de websites van de bibliotheken in West Friesland zijn onder andere instructiefilmpjes te vinden, worden Webinars en andere activiteiten aangekondigd. Ook op de websites van nagenoeg alle banken en bijvoorbeeld de consumentenbond zijn volop tips te vinden.

Senioren uit de gemeentes Hoorn, Drechterland en Medemblik die lid zijn of willen worden van WonenPlus kunnen waar nodig ook individueel geadviseerd worden door vrijwilligers van MEE & De Wering of Stichting Netwerk. Uiteraard zijn nieuwe vrijwilligers ook van harte welkom.
MEE & De Wering: 088 0075140 of info@meewering.nl Stichting Netwerk: info@netwerkhoorn.nl

Reacties