Vereniging Oud Hoorn viert verjaardag stad
zondag 24 maart 2019

De originele oorkonde waardoor Hoorn op die dag precies 663 jaar geleden van Willem V stadsrechten kreeg, ligt in een vitrine in de kerk te kijk. Bijzonder, omdat dit 663 jaar oude document zelden het Westfries Archief verlaat. In het programma is verder een erg leuke stadsquiz opgenomen, waarin meer dan 20 teams strijden om de spreekwoordelijke eer.

Het programma start met een feestrede rondom de oorkonde door directeur Dirk Dekema van het Westfries Archief. En verder is de introductie van het verjaardagslied van Hoorn. Uitgevoerd door het Hoorns Kamerkoor onder leiding van Arnold Bakker. De tekst is van Dirk Beemster en Willem Woestenburg heeft de tekst op muziek gezet.

Stadsquiz

En daarna het onbetwiste hoogtepunt van het programma: de stadsquiz. Samengesteld door Hoorn-kenners Anja Morit en Hieke Stapel. Met interessante vragen over toen en nu, over pop en klassiek, over de zomerfeesten, straatfiguren, beroemde Horinezen en noem verder maar op. Teams strijden om de speciale bokaal, die door leerlingen van leraar Ger Onneweer op de Hoornse vestiging van de Praktijkschool West-Friesland is gemaakt. De presentatie van deze stadsquiz is in handen van Sander Huisman. Het ligt in de lijn der verwachting, dat op uitnodiging van Oud Hoorn een bekend historisch figuur zijn of haar opwachting zal maken. Voor de mensen die de strijd tussen de teams volgen is een speciale publieksronde met negen makkelijke vragen ingelast. De publiekskampioen krijgt een niet te versmaden prijs. De Oosterkerk zet op woensdag 27 maart de deuren voor de bezichtiging van de stadsoorkonde om 19.00 uur al open. Het verjaardagsprogramma start om 20.00 uur. Oud Hoorn ontvangt zijn publiek uiteraard met koffie en thee. Daarbij zorgen leerlingen van scholengemeenschap Newton voor wat lekkers. De toegang is gratis.

Reacties