Wat is Corona en hoe gaan we het beste hiermee om?
donderdag 26 maart 2020

De ziekte heeft als officiële naam COVID-19 gekregen wat staat voor Corona Virus Disease, 2019. In januari 2020 concludeerden virologen dat het om een nieuwe variant van een coronavirus gaat. Er bestaat een grote groep coronavirussen die ziekten veroorzaken; van de doorsnee verkoudheid tot ernstigere ziekten als MERS en SARS. Wat wij nu kennen als het coronavirus, is een nieuwe variant dat officieel SARS-CoV-2 wordt genoemd, SARS-virus nummer 2 in feite. Omdat het een nieuwe ziekte is, is er nog veel over onbekend. Kennis en ervaring worden dus gaandeweg opgedaan. Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie verklaard dat we te maken hebben met een pandemie, wat betekent dat de epidemie zich over meerdere landen heeft verspreid. 


Besmetting met corona 


Corona wordt waarschijnlijk overgebracht via minuscule druppeltjes met het coronavirus die bij het hoesten naar buiten komen. Als die in de luchtwegen van iemand anders terechtkomen, kan die besmet raken. Bijvoorbeeld door die druppeltjes in te ademen of door de mond of neus aan te raken nadat je iets hebt aangeraakt waar die druppeltjes zijn geland. 

Symptomen van corona

Het coronavirus tast je luchtwegen aan. De symptomen zijn: Algehele zwakheid. Koorts. Hoesten. In een gevorderd stadium soms ook longontsteking en moeite met ademhalen. Een loopneus en niezen komen nauwelijks voor. 

Hoe voorkom je besmetting met corona

Was je handen regelmatig met zeep en water, gebruik genoeg zeep (bijvoorbeeld 2 drukken van een zeeppomp), was je handen van alle kanten: alle vingers, je palm en rug van je handen. Doe dit minimaal 20 seconden. Als je geen zichtbaar vuil op je handen hebt, is het gebruik van sanitizergel (gebaseerd op alcohol) een goede tweede optie. Doe dit voordat je voedsel eet of klaarmaakt, en voordat je je gezicht aanraakt. Doe dit na contact met iemand die ziek is, nadat je gehoest of geniest hebt, na toiletgebruik, contact met dieren of nadat je in een plaats bent geweest waar veel mensen zijn. Moet je hoesten of niezen; bedek dan je neus en mond met een papieren zakdoek en gooi die daarna meteen weg, liefst in een afvalemmer met deksel of nies of hoest in de holte van je gebogen elleboog, dan verspreid je het niet via je handen. Hou afstand van minimaal 1,5 meter van anderen, zodat je buiten het bereik bent van eventuele druppels. Goed om te weten is dat het erop lijkt dat corona ook overgebracht kan worden door menden die geen of bijna geen corona symptomen vertonen. 

Er is op dit moment nog geen Vaccin tegen Corona, omdat het een nieuwe ziekte is richten overheden zich op de aanpak met diagnose, zorg voor patiënten, contactonderzoek en onderzoeken om besmetting en verloop van de ziekte beter te begrijpen. Neem uw verantwoordelijkheid en blijf zeker thuis als u licht verkouden bent of uw kinderen licht verkouden zijn. En houdt afstand. 

Reacties