Zuiderzeemuseum blikt terug
woensdag 06 januari 2021

Het Zuiderzeemuseum heeft een bewogen jaar achter de rug. Een jaar waarin het museum maar liefst driemaal zijn deuren moest sluiten. Zo stopte onlangs de nieuwe winterbelevenis Zuiderzien al na drie dagen vanwege de strenge lockdown. Dit tot grote teleurstelling van de vele medewerkers die hard hadden gewerkt om een mooi uitje te kunnen bieden aan de bewoners van West-Friesland. Desondanks bezochten dit jaar toch nog 128.290 bezoekers het museum; met name gezinnen, die de zomervakantie in Nederland doorbrachten, hebben hierin een groot aandeel gehad. 

Volgens algemeen directeur, Stephan Warnik, heeft met name het buitenmuseum, dat de ruimte biedt voor een mooi, ontspannen en veilig dagjes uit, in combinatie met de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen veel bezoekers verleid tot een bezoek aan het museum. Warnik is dan ook tevreden met het aantal bezoekers tijdens een door de coronacrisis gedomineerd jaar. In 2021 hoopt het Zuiderzeemuseum op minimaal 150.000 bezoeker; van 2017 tot 2019 trok het museum gemiddeld 180.000 bezoekers per jaar. Vanwege de huidige coronamaatregelen is het Zuiderzeemuseum tot en met 19 januari 2021 gesloten. 

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erg goed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. In het buitenmuseum staan meer dan 140 authentieke panden, die een compleet dorp vormen. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met het Zuiderzeecultuur. In het binnen museum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12, Enkhuizen.

Reacties