10 jaar capoeira in Hoorn
donderdag 08 november 2018

De capoeira groep in Hoorn, Nossa Liberdade, houdt van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november in sporthal De Kers haar jaarlijkse capoeira festival: Sonhos da capoeira. Dit jaar is het extra bijzonder, want de capoeiragroep bestaat 10 jaar.

Speciaal voor het festival komen er heel goede internationale capoeristas uit Brazilië, Duitsland en België naar Hoorn: o.a. Mestre Fofo, Professor Pilão, Professor Dynamite en Professor Amoleto. Tijdens dit evenement krijgen de leerlingen hun eerste of nieuwe koord (vergelijkbaar met banden in andere vechtsporten) en worden er voor de kinderen en tieners ook clubkampioenschappen gehouden. Wethouder Sport, Kholoud al Mobayed, reikt samen met hoofdsponsor Pieter Alsema de prijzen uit.

Voor wie capoeira nog niet kent: Capoeira is een Braziliaanse vechtsport die zijn oorsprong vindt onder slaven die op plantages werkten. Het spel wordt gespeeld in een cirkel van mensen. Er worden Portugese capoeiraliedjes gezongen, geklapt en muziek gemaakt met een atabaque (trommel), pandeiro (tamboerijn), agogô (soort koebel) en de berimbau (eensnarig instrument met kalebas als klankkast).

Anders dan bij andere vechtsporten worden er geen trappen geïncasseerd, maar is het de bedoeling om te ontwijken en met elkaar als het ware met beweging in dialoog te gaan. Bij de kinderen gaat het om zelfverdediging en weerbaarheid en het bevorderen van zelfvertrouwen. Voor pubers en volwassenen ligt de nadruk op het vechtsport-element. Door de sierlijke bewegingen en acrobatiek vinden mensen het soms op een dans lijken, maar laat je daardoor niet om de tuin leiden: de trappen kunnen hard aankomen!

De enige manier om echt te begrijpen wat capoeira is, is door het zelf te beleven. Dat kan tijdens het evenement. Iedereen is welkom om te komen kijken naar de trainingen, wedstrijden en demonstraties. Zondag 11 november tussen 14.30 en 16.00 uur wordt het evenement afgesloten met de prijsuitreiking en een speciale roda waarin de leerlingen samen spelen met de internationale gasten.

Wie capoeira zelf wil uitproberen, kan zich altijd aanmelden voor een proefles. Er is voor zowel kinderen, tieners als volwassenen twee keer per week les in Sporthal De Kers in Hoorn. Voor meer informatie kijk op website: www.NLcapoeira.nl  

Reacties