Alle trossen los
zaterdag 27 juli 2024

Dit evenement is dé plek voor liefhebbers van maritieme activiteiten en shantymuziek. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan activiteiten in het sfeervolle buitenmuseum, variërend van demonstraties en workshops tot zeeliederen en zeemansverhalen.

Het Maritiem Festival is een begrip in het Zuiderzeemuseum. Dit jaar biedt het programma onder andere draaiende scheepsmotoren en workshops scheepsknopen leggen met het Knopengilde. Muzikale zeemansverhalen worden verteld door Piet Paree en André Visser. Shantykoren, zoals het bekroonde Rumor di Mare uit Leiden, treden op verschillende locaties in het buitenmuseum op.

Het buitenmuseum biedt demonstraties van oude ambachten zoals visroken, zeilmaken, touwslaan en scheepssmeden. Er is een tentoonstelling van modelvisserijschepen en in de viswinkel leer je alles over de vissen van de Zuiderzee. Kinderen kunnen deelnemen aan workshops zoals Knopenbordje maken en klompbootjes bouwen. Muziekliefhebbers kunnen deelnemen aan de populaire workshop Jig Dolls als percussie-instrument.

Stap aan boord
Tijdens het festival liggen schepen van de Vereniging Botterbehoud in de museumhaven klaar om met bezoekers te varen en vissen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Ter ere van hun 200-jarig jubileum is er een tentoonstelling over redders op zee in het binnenmuseum. Twee historische reddingsschepen liggen aan de kade en hun bemanning vertelt graag meer over hun historie.

Praktische informatie
Het Maritiem Festival vindt plaats op 10 en 11 augustus van 10.00 tot 17.00 uur in het buitenmuseum en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers met een regulier ticket. Reserveer online voor de starttijd van jouw keuze.

Zomervakantie
Deze zomer kunt je waterwijs worden in het Zuiderzeemuseum. Bezoek zeven historische waterlocaties, doe proefjes in het Waterlab en ga op speurtocht met Marretje de meeuw. Ontdek het watergebruik van vroeger in het binnenmuseum en beleef de waarde van water in Expeditie Waterwerken.

Museumprijs
Het Zuiderzeemuseum is genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2024. De prijs, uitgereikt door het Cultuurfonds, de VriendenLoterij en de Museumvereniging, bekroont musea die tradities levend houden en bedraagt 100.000 euro.

Het Zuiderzeemuseum, al 75 jaar beheerder van het erfgoed van de voormalige Zuiderzee, vertelt verhalen over het leven aan de Zuiderzee en verbindt heden en verleden. Het museum is internationaal erkend door Lonely Planet en heeft diverse prijzen ontvangen, waaronder de Travellers’ Choice Award 2023 en het predicaat ‘Kidsproof’ 2024 van Museumkids. Bezoek de website voor meer informatie.

Foto: Studio Merike

Reacties