Beestenboel op Scharrelboerderij Wadwaai
vrijdag 26 april 2024

Het is een ontzettend leuk gezicht, al dat gedartel. Daarnaast lopen er puberbiggen rond op de boerderij en zijn er eieren uitgebroed. Er is dus veel nieuw leven. Om dat te vieren organiseren we op zaterdag 4 mei tussen 10.00 en 14.00 uur een kijkdag. Je bent van harte welkom voor een bijzondere kraamvisite, om lammetjes, kuikens en biggen te komen kijken.

Het lammeren is een intensieve periode op de boerderij, die veel voorbereiding vereist. Het proces van lammeren gaat dag en nacht door, wat ten koste gaat van de nachtrust. Gelukkig levert het zorgen voor de lammeren veel voldoening op. Direct na de geboorte likt de ooi het lam droog en schoon. Binnen één uur na de geboorte drinkt het lam de eerste slokjes melk, ook wel biest genoemd. In sommige gevallen wordt een lam niet geaccepteerd door de moeder of heeft een schaap te veel lammeren om zelf groot te brengen. In zo'n situatie wordt er binnen de kudde gezocht naar een pleegmoeder voor het lam. Als dit niet mogelijk is, wordt het lam een potlam genoemd. Deze lammeren worden met de hand gevoed. Een warmtelamp wordt gebruikt om deze kleine dieren op temperatuur te houden.

Op de kijkdag kunnen bezoekers een klein deel van de schaapskudde zien, samen met hun pasgeboren lammetjes, de jonge kuikens en de puberbiggen. Van de dag wordt een feestelijke gelegenheid gemaakt. Bezoekers wordt gevraagd, indien mogelijk, op de fiets te komen om verkeersdrukte te verminderen. Bij slecht weer wordt de kijkdag afgelast, aangezien de dieren alleen buiten kunnen worden bekeken. Vanwege Europese regelgeving is het niet toegestaan de stallen te bezoeken. Updates worden gedeeld via de Facebookpagina van de boerderij.

Scharrelboerderij Wadwaai is te vinden aan Wadway 10 in Wognum. Meer informatie vindt u op de website www.scharrelboerderijwadwaai.nl.

Reacties