Bevolkingsonderzoek Midden-West
donderdag 08 april 2021

Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in de postcodegebieden 1619 tot en met 1684 en 1693 ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het mobiele onderzoekscentrum op het parkeerterrein nabij zwembad De Zeehoek, Dorpsstraat 179 in Wervershoof. Meer informatie over de locatie vindt u in het Google Maps overzicht op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl Ga op de website naar Borstkanker > Wanneer is het onderzoekscentrum in de buurt.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Van elke 1000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of er werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Niet alle gevallen van borstkanker kunnen vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.


Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Op onze websites staat een filmpje waarin wordt uitgelegd welke voorzorgsmaatregelen wij hebben genomen om het onderzoek zo veilig mogelijk uit te voeren.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de VOVID-19 maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers gebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.
Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvind. Het kan ook zijn dat de client langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.


Meer informatie
Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker of het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak kunt u terecht op onze website www.bevolkingsonderzoeknederland.nl ook zijn wij telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via 088-2669000.

Reacties