Expositie
vrijdag 12 april 2024

Bomvol, met een diversiteit aan kunstwerken. Van Modigliani portretten, glas-in-lood ramen en keramiek tot portrettekeningen en beeldhouwwerken. Ditmaal met bijzondere toevoeging van inloopatelier TOPS die u het ‘Afvalmonster’ presenteren.

De opening van de expositie is op vrijdag 12 april om 16.30 uur. Op vrijdagochtend bij docent Daphne Gerritsma is gewerkt aan portretten in de stijl van de Italiaanse kunstschilder Amedeo Modigliani. Alle cursisten hebben een bekende Nederlandse vrouw gekozen en deze met acrylverf geschilderd in de stijl van Modigliani. Met typische kenmerken zoals een langgerekt gelaat, lange nek en lege ogen. Ze gebruikten daarbij warme kleuren en de werken hebben weinig details. De cursisten van de zaterdagochtendcursus Model – portrettekenen onder leiding van Pieter Schmits presenteren portrettekeningen van model ‘Hans’, gemaakt met houtskool en zachte pastel op Ingres-papier.

De keramisten op de woensdagochtend bij docent Marian Daems hebben gewerkt met klei in diverse technieken: uit platen, handgevormd of gedraaid keramiek, bewerkt met majolica en glazuren. Enthousiasme en veel geduld ziet u terug in de groepen van docent Aart Prins, waar beelden worden gehouwen uit o.a. Albast, Serpentijn en Speksteen. In de expositie vindt u veelal figuratieve beelden of werken met een vereenvoudigde vorm.

Docent Nicole Kooijman brengt het ware ambacht van glas-in-lood over op haar cursisten, met de creatieve vrijheid om er een kunstzinnige draai aan te geven. Dat ziet u in de glas-in-lood werken terug in de vormen en het gebruik van verschillende glassoorten.

Een bijzondere toevoeging deze expositie komt van Inloopatelier TOPS. Zij presenteren ‘het Afvalmonster’. Een kunstwerk ontstaan uit zwerfafval. Atelier TOPS is een gezamenlijk initiatief van De Blauwe Schuit en GGZ Noord-Hollands-Noord (GGZ NHN). Creatief bezig zijn versterkt je veerkracht en daarom hebben de organisaties het inloopatelier voor jongeren opgericht. Samen met jonge kunstvakdocenten kunnen diverse kunsten worden beoefend, waaronder: theater, muziek, tekenen of schilderen. De stadsdichter van Hoorn Levi Noë en beeldend kunstenaar STHOM zijn professionele docenten die de jongeren begeleiden in het creatieve proces. Voor deze expositie zijn de jongeren van TOPS de straat opgegaan om zwerfafval te verzamelen, om er vervolgens een afvalmonster van te maken.

De expositie is te bezichtigen op de Vredehofstraat 7a in Hoorn in de periode 12 april t/m 19 juli 2024 (gesloten tijdens de schoolvakanties). Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over De Blauwe Schuit, Inloopatelier TOPS en het cursusaanbod vindt u op www.blauweschuit.nl

Reacties