Hoezo Abstrakt
woensdag 12 september 2018

Onder de titel ‘Hoezo Abstract’ laten Angeline Donk, Beatrice van der Meer, Marlies Rekers, Roland Broekhuis, Anneke Dammers en Liesbeth Sevenhuijsen schilderijen, tekeningen en beelden zien. Opening: zondag 16 september 2018, 16.00 uur. 

Angeline Donk: ‘Zoals Penelope weeft aan een gewaad terwijl ze uitkijkt naar de boot die haar geliefde terug moet brengen, staan zeemansvrouwen aan de haven. Elke dag. Breiwerk in de handen, hunkerend een glimp van het schip van hun mannen en zonen te zien. Elke nacht haalt Penelope haar weefsel uit en begint opnieuw. Vrouwen die wachten, hopen, ‘be-rouwen’. Deze oerbeelden hebben mij geïnspireerd tot het gebruik van handwerk, borduursel in mijn werk. Als uiting van rouw en bezinning op de pijn en de ‘kreukels’ van het leven.’

Bij Beatrice van der Meer vormen ritme, kleur, vorm en licht de basis van haar werk. Tegenwoordig werkt zij, behalve nog met acryl op linnen, vooral met kunststof. Binnen het thema ‘Energie’, zoekt Roland Broekhuis naar vorm en structuur en overeenkomsten tussen Universum ‘macro niveau’ en Leven op Aarde ‘micro niveau’. 
Vanuit het besef dat Aarde en zijn Levensvormen voortkomen uit het Universum.

Marlies Rekers heeft als grote voorbeelden en inspirators sinds jaar en dag de Baskische graficus en beeldhouwer Eduardo Chillida, de schilder en ontwerpster Sonia Delaunay en de graficus Hendrik Werkman. Afgelopen mei exposeerde zij samen met Simon Oud, ter gelegenheid van de ‘Gastvrij Expositie’ met de Onafhankelijken, in Loods 6 te Amsterdam. De schilderijen die zij nu laat zien, zijn onderdeel van de serie die zij maakte naar aanleiding van het ‘duet’ met Simon Oud.

Het werk van Anneke Dammers is de laatste jaren intuïtiever en non-figuratief geworden. De beelden op deze expo refereren aan verandering, veranderlijkheid en groei: gezocht (‘Metamorfose’) of door omstandigheden gedwongen (‘Breuklijnen’).

Liesbeth Sevenhuijsen laat in deze tentoonstelling tekeningen in houtskool, pastel en conté op papier zien. ‘Mijn abstracte tekeningen ontstaan vanuit een proces van aftastend zoeken en associatief denken. Ze vormen een radicaal contrast met mijn figuratieve werken. Het is voor mij een manier om nieuwe perspectieven in het tekenen te ontwikkelen. De Boterhal | Kerkplein 39 | Hoorn | di - zo 14 - 17 uur - toegang gratis. www.boterhal.com 

Reacties