Hoornse Kaasmarkt van donderdag naar dinsdag
donderdag 14 maart 2019

De oudste kaasmarkt van Nederland is de kaasmarkt van Hoorn. Een kaasmarkt met wortels in de Gouden Eeuw en zelfs nóg langer geleden. Een kaasmarkt die nog steeds springlevend is: vanaf half juni tot eind augustus kan men wekelijks kennismaken met deze eeuwenoude nering. Met één verschil: vanaf dit jaar wordt de kaasmarkt niet op donderdag gehouden maar op dinsdag.

Het doet soms wat kolderiek aan; die driftig stappende mannen in hun onberispelijk witte pakken en hun strooien hoed met kleurig lint, de houten ‘berrie’ vol kazen tussen hen in. Toch maakt dit tafereel deel uit van een eeuwenoude choreografie, iedere stap heeft een betekenis. Het stapelen, het keuren, het wegen: alles heeft een rol. Al deze handelingen en hun betekenissen komen uitgebreid aan bod tijdens deze wekelijkse Hoornse kaasmarkt.

De zomerse kaasmarkt in Hoorn is een bijzonder evenement voor zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers. Niet alleen krijgt de toeschouwer een blik in het roemrijke kaasverleden van Hoorn, ook de kleurrijke geschiedenis van de regio Westfriesland wordt aangestipt, middels volksdansen in authentieke negentiende-eeuwse klederdracht. De nieuwe data en tijden zijn: start op dinsdag 18 juni t/m 27 augustus. Alle markten beginnen om 13.30 uur en duren tot 15.45 uur. Voor meer info: www.kaasmarkthoorn.nl 

Reacties