Krabbersgat vaartocht
vrijdag 28 juni 2024

Op woensdag 3 juli a.s. neemt Vereniging Oud Enkhuizen je mee voor een VAARTOCHT in plaats van de gebruikelijke stadswandeling. Een blik op Enkhuizen vanaf het water vol wetenswaardigheden uit zowel het verleden als het heden.

Voel jezelf een scheepsjongen of ontdekkingsreiziger uit de middeleeuwen, die na soms jaren op zee naar ‘de Oost’ de Zuidertoren terug zagen, een betrouwbaar baken dat ver boven de oude stad Enkhuizen uitstak. Enkhuizen wordt aan drie kanten omsloten door het water en door de eeuwen heen is de Zuiderzee, later IJsselmeer én Markermeer door handel en toerisme een belangrijke factor geweest in de ontwikkeling van de stad. Waar komt de naam Krabbersgat eigenlijk vandaan? Varend langs het Dirk Chinaplein maak je kennis met deze stoere Dirk, die als één van de eerste Hollanders voet aan wal zette in Japen en CHINA. Maar ook de veerdienst Enkhuizen-Stavoren uit begin vorige eeuw waar tot de opening van de Afsluitdijk vele veerboten geladen met de treinwagons vol vee de oversteek over de Zuiderzee maakten op weg naar de veemarkten in Friesland komt aan bod tijdens onze vaartocht.

Met 2 museumboten van het Zuiderzeemuseum gooien we rond 19.30 uur de trossen los. Opstappen bij de aanlegplaats achter het VV kantoor bij het station. Deelname is zoals altijd gratis.

Reacties