Leuke uitjes
zaterdag 20 juli 2024

Voor informatie over de leukste uitjes op het platteland kunt u terecht op www.boerenentuinderspakkenuit.nl.

Voor West-Friesland zijn de uitjes op een rij gezet. Zo is er een historische vaartocht rond Bovenkarspel, die start bij molen Ceres aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel op 26 juli en op 6 en 17 augustus. Tijdens deze historische vaartocht door Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek en door het prachtige natuurgebied De Weelen, worden verrassende verhalen over het gebied verteld.

Bij boer Arie, Dorpsstraat 1 in Nibbixwoud, kunt u op woensdagmiddagen 24 en 31 juli, en 7, 14, 21 en 28 augustus helpen met de koeien. U kunt dan meehelpen de koeien ophalen uit de wei, kijken hoe de koeien worden gemolken en helpen de kalfjes voeren.

Er is ook een workshop koeienschilderen op de boerderij, die op verschillende locaties plaatsvindt op 20 juli, 31 juli, 21 augustus, 31 augustus en 4 september. Onder leiding van de koeschilderaar Ruud Spil kan men een prachtig schilderij van een koe maken.

Bij Hoeve de Meeuw, Dorpsweg 9A in Schellinkhout, kunt u op zaterdagen 27 juli en 3, 10, 17 en 24 augustus een boerderij diploma halen. Hier kunt u het boerderijleven beleven, proeven en ervaren door kleine kalfjes melk te geven, de koeien uit het weiland op te halen en naar de melkstal te brengen waar men ook kan zien hoe ze gemolken worden. Daarnaast leert u boter en kaas maken.

Op Broerdijk 18 in Midwoud kunt u op dinsdagen 23 en 30 juli, en 6 en 13 augustus kijken, ruiken, proeven en helpen op de boerderij. Er is een interactieve en leerzame rondleiding waarbij deze zintuigen centraal staan.

Vanaf eind juli is er een maisdoolhof met speurtocht op Grutteweide 2 in Wervershoof. U kunt genieten van het buitenleven door te wandelen door het maisveld en verschillende vragen te beantwoorden. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de dierenweide, de koeien, de boerderijwinkel en genieten van een boerenijsje, Beemster kaastosti en meer in de Orangerie of op het terras.

Foto: Fred Homan

Reacties