Lijstenmaker Koos Kenter met pensioen
zaterdag 28 oktober 2023

Hij werd gevraagd om een nieuwe ruimte voor De Molensteen in te timmeren. Koos aanvaarde de klus en nadat deze was afgerond werd hem een baan aangeboden als lijstenmaker. Zijn opleiding daarvoor kreeg hij intern.

Dit verhaal speelde ruim 33 jaar geleden. Tot op de dag van vandaag is Koos werkzaam geweest in het atelier aan het Gerritsland en wist hij zich te ontwikkelen tot gecertificeerd lijstenmaker. Ook heeft hij diverse prijzen gewonnen met landelijke lijstenmakers-wedstrijden. Bij Art Center Hoorn | De Molensteen worden de opdrachten met het team en samen met de klanten doorgesproken. Na goedkeuring zorgt Koos voor het op maat maken van de lijst met de daarvoor aangegeven materialen. Zijn werk bestaat voor zo’n 90% uit handwerk. “Een passe partout maken doen we tegenwoordig via de computer,” verteld Koos. “Maar in ons werk zijn er bijna geen standaard opdrachten. Iedere klant wil graag een stuk(je) eigenheid in de lijst terug zien. Dat maakt het werk ook zo mooi en veelzijdig. En als je alle dagen lekker en met plezier werkt, dan duurt een dag nooit lang, “ aldus Koos.

Het maken van een lijst is vakwerk. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met houten lijsten maar ook aluminium wordt gebruikt. Daarnaast zijn er 4 soorten glas waaruit kan worden gekozen. De keuze hangt af van het object wat in de lijst komt en waar het komt te hangen (lichtinvloed). Eenmaal gekozen kan de lijst binnen 3 weken worden geleverd. Koos heeft eens een bijzondere lijst moeten maken. Het team werd benadert door de platenmaatschappij van de Italiaanse zanger Andrea Bocelli. Het verzoek was een ornamentenlijst met daarin een plaat met tekst verwerkt. Omdat de zanger blind is moest de tekst in braille worden gemaakt. Een zeer bijzondere opdracht.

Vanaf volgende week blijft Koos nog 2 dagen meewerken. Sinds een aantal jaren is Ralph, de zoon van Reyn, werkzaam in de zaak. Dit gaat super en biedt weer nieuwe mogelijkheden zeker met oog op het 50-jarig jubileum volgend jaar. Graag zouden zij, net als bij Koos, een jonge timmerman zelf intern opleiden. Art Center Hoorn | De Molensteen is hiervoor gecertificeerd. Koos gaat op zijn vrije dagen lekker genieten maar blijft bezig met kunst. Hij is lid van Kunstkring Wognum waar hij met zijn houten, stenen of bronzen beelden een aantal keren per jaar exposeert.

Art Center Hoorn | De Molensteen, Nieuwstraat 11 in Hoorn, T. 0229-219 657, www.artcenterhoorn.nl 

Reacties