Zomeravondconcert
zondag 04 augustus 2019

Organist Ronald de Jong bespeelt 10 augustus het Pieter Backer orgel in de Bonifaciuskerk van Medemblik.Hij stelde een programma samen met oude muziek (Sweelinck, Farnaby en anoniem) naast barok (Bach) , romantiek (Lefebure-Wely en Mushel) en modern (De Jong) Al met al een programma dat veel van de mogelijkheden en klanken van het Pieter Backer orgel etaleert.

Ronald de Jong (1956)kreeg zijn eerste orgellessen op 16 jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten voor de studie hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag alwaar hij in 1983 het U.M diploma behaalde met het predicaat “zeer goed"

Zijn docenten waren daar Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Later heeft hij het diploma Kerkelijk orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht  Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Geref Pax-Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen a/d Rijn.

Sinds 1991 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer alwaar hij ook de muzikale leiding heeft over de cantorij. Tevens is hij dirigent van het “Projectkoor Oude Kerk” waarmee hij meewerkt aan Evensongs en Cantatediensten. Naast een prive lespraktijk op het orgel van de Oude Kerk te Zoetermeer is hij als docent (orgel klavecimbel en theorie) verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Zoetermeer.

Naast toonkunstenaar is Ronald de Jong ook beeldend kunstenaar. Veel van zijn werk is te zien op 
https://rdejong.exto.nl/

Het concert begint zaterdag 10 augustus om 20.00 uur, De ingang van de kerk aan het Kerkplein is geopend vanaf 19.30 u. De toegang kost € 10,00, in de pauze kunt u gratis een kopje thee of koffie drinken en rondkijken in het eeuwenoude kerkgebouw.

Reacties