Opening expositie Hoorn Bezet & Bevrijd
zaterdag 03 mei 2025

De expositie heeft dit keer vooral de viering van de bevrijding als thema. Dat gebeurde rond de verjaardag van koningin Wilhelmina met een vierdaags feestprogramma. Hoogtepunt was een optocht met zestig praalwagens op 31 augustus 1945. Het gebeuren werd vastgelegd door de bekende oorlogsfotograaf Jan Dirk Osinga.

Tijdens de officiële opening op 29 april werd een filmpje uit 1995 getoond waar Jan Dirk Osinga vertelde hoe hij als 25-jarige tijdens de oorlog zijn foto’s kon maken met zijn compacte Leica camera. Zoon Jan gaf een toelichting en vertelde hoe de bevrijding voor zijn vader had gevoeld. “De inwoners van Hoorn waren uitzinnig van vreugde, dansten, joelden en schreeuwden, de straten stroomden vol en in een ongekende spontaniteit vielen alle verschillen tussen mensen weg. De kleur kwam terug in het leven.
De film van Jan Osinga had stadsdichter Levi Noë tot een gedicht geïnspireerd dat hij voorlas tijdens de opening. “We zijn weer vrij. Tachtig jaar geleden. Het verleden komt opnieuw tot leven, de beelden van Jan Osinga nemen je terug mee in de tijd.”

Bruidsreportage verzetsman Leo Trap
Een speciale plek is ingeruimd voor de foto’s die Osinga maakte van de twee bruiloften van verzetsman Leo Trap met de Joodse Elsje Beek. Direct na de bevrijding organiseerde de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) een grootste bruiloft voor dit paar. Leo was een van de drijvende krachten van de geheime afluisterpost en telefooncentrale Post Poddie. Zijn Joodse vrouw heeft drie jaar ondergedoken gezeten in hun huis in de Drieboomlaan. Jan Osinga legde de eerste bruiloft op 18 juli 1940 vast én die op 30 mei 1945. In 1942 waren de twee noodgedwongen gescheiden om te voorkomen dat Leo naar een werkkamp moest.
Over dit waargebeurde oorlogsverhaal heeft Christa van Hees, voorzitter van de werkgroep 80 jaar vrijheid van Comité 40-45 Hoorn, een historische roman geschreven. Alle eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs in Hoorn krijgen het boek cadeau.

Terugkeer Aaf Dell uit Ravenbrück
Behalve veel bevrijdingsfoto’s, is er een bijzondere serie foto’s te zien van de Hoornse fotograaf T. Dekker. Hij maakte een niet eerder vertoonde reportage van het feestelijk onthaal door de inwoners van Hoorn van de net uit Ravensbrück teruggekeerde verzetsvrouw Aaf Dell.

De populaire onderwijzeres heeft samen met haar partner Dieuw van Vliet zeker twintig Joden aan een onderduikadres geholpen.

Foto’s in de binnenstad
Er zijn dit keer niet alleen foto’s ín De Boterhal te zien zijn, maar ook in zo’n vijftig etalages in het winkelgebied. Dat zijn met name de foto’s van de bevrijdingsfeesten, die zich vooral in de binnenstad afspeelden.
De Boterhal is dagelijks open van 14.00 tot 17.00 uur, ook op bevrijdingsdag. De toegang is gratis.
De Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn.

Foto: Jan Osinga, zoon van oorlogsfotograaf Jan Dirk Osinga, laat in De Boterhal de leica camera zien waarmee zijn vader Jan Dirk Osinga tijden de oorlog honderden foto’s maakte.

Reacties