Waterwijs Zuiderzeemuseum
vrijdag 26 april 2024

Wandel langs zeven historische waterlocaties en luister naar de nieuwe audioserie. Ontdek tijdens de wandeling vier opvallende waterkunstwerken en luister naar de verhalen erachter. Kunstenaar en ontwerper Aliki van der Kruijs zet u met haar interactieve installatie, Het Wevende Weer aan het denken. Babs Gons, dichter des Vaderlands, heeft speciaal voor het museum een (water)gedicht geschreven waarnaar u kunt luisteren. Kinderen kunnen aan de slag met proefjes in het Waterlab. Maak uw bezoek compleet in het binnenmuseum en laat u verrassen door waterweetjes.

Vroeger versus nu
In Nederland zijn we eraan gewend dat er altijd schoon drinkwater beschikbaar is. Voor de toenmalige bewoners van de Zuiderzeeregio lag dat heel anders, aangezien er nog geen waterleidingnetwerk was aangelegd. In plaats van uit de kraan, haalden zij water uit de regenton, waterput, pomp, rivier of sloot. Elke waterbron had zijn eigen doel: diep grondwater en regenwater waren het schoonst en werden daarom gebruikt als drinkwater. Dit ‘schone’ water was schaars en werd dus spaarzaam gebruikt. Met het thema Waterwijs haakt het Zuiderzeemuseum aan bij de actuele ontwikkelingen omtrent drinkwater en de oproep van drinkwaterbedrijven om op een bewustere manier met ons water om te gaan.

Waterkunstwerken
In opdracht van het Zuiderzeemuseum maakten vier kunstenaars een kunstwerk, dat een andere kijk geeft op water. Kunstenaar en ontwerper Aliki van der Kruijs toont met haar interactieve installatie, Het Wevende Weer, hoe het weer en de cyclus van het regenwater zich in ons dagelijks leven weven. Ze nodigt bezoekers uit om het weer van de dag te registreren. Babs Gons, dichter des Vaderlands, schreef speciaal voor het museum een gedicht over het IJsselmeer: Zoveel meer. Beluister dit gedicht terwijl u uitkijkt over het water. Kunstenaar Arjen Boerstra bouwde de Camera Batavia, waarin je op een bijzondere manier kunt genieten van het uitzicht over het grootste drinkwaterbekken van Nederland, het IJsselmeer. Stap ook onder de Waterpoort van DROPSTUFF MEDIA en geef een draai aan het wiel om in een oogwenk te ervaren hoeveel water we dagelijks verbruiken.

Reacties