Pasen in het Zuiderzeemuseum
zaterdag 23 maart 2024

Ontdek het verhaal achter Pasen én maak kennis met de tradities en gebruiken van vroeger. Tijdens het paasweekend kunnen kinderen op pad met een plattegrond om stempels te verzamelen voor een kleine paasverrassing. Ga de strijd met elkaar aan bij de paasspelen, schrijf een paaswens met een kroontjespen of pimp samen een klompje in het kinderatelier. Luister in Huis vol verhalen naar paasverhalen of steek de handen uit de mouwen bij de grote voorjaarsschoonmaak.

Waterwijs
Naast het paasfeest kunt u zich onderdompelen in de wereld van drinkwater. Wandel langs zeven historische waterlocaties en luister naar de nieuwe audioserie. Bekijk bijvoorbeeld de regenwaterput in de Marker woonkamer of de dorpsput op Urk. Onderweg ontdekt u ook vier opvallende waterkunstwerken. Stap onder de Waterpoort van Dropstuff Media of beklim de uitkijktoren van Arjen Boerstra, Camera Batavia. Kinderen kunnen aan de slag met proefjes in het Waterlab; filter water of kijk door de microscoop welke beestjes in het IJsselmeerwater leven. Maak uw bezoek compleet in het binnenmuseum, waar u alles leert over het watergebruik van toen én nu!

Weet wat je viert
Paasfeest is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van museum Catharijneconvent te Utrecht. Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op www.feestweetwatjeviert.nl staat meer informatie over feesten. Ontdek in verschillende musea aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen.

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum verbindt de cultuurhistorische collectie ook op verrassende wijze met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids ‘Best in travel 2022’. Van Tripadvisor heeft het Zuiderzeemuseum voor 2023 de Travellers’ Choice Award mogen ontvangen. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2024.

Foto: Paasspelen in het buitenmuseum, foto Esther Fotoster

Reacties